Kvantefysik - Materiens ildsjæle
hjerte Atombomber afslører at hjertet fornyer sine celler
videnskab.dk 3. april 2009
Radioaktivt nedfald fra atombomber hjælper svenske forskere til at løse en gammel gåde: hjertet kan forny sine celler. Det kan få stor betydning for behandling af hjerteanfald.
Tape X-ray finger Tape udsender røntgenstråling
Videnskab.dk 23. oktober 2008
Believe it or not: Ganske almindelig tape udsender røntgenstråling, når det trækkes fri af rullen. Forskerne kan ikke forklare fænomenet.
Gecko foot Ny superlim er lige så stærk som gekkoens fodhår
videnskab.dk 9. oktober 2008
Gekkoen har nogle ekstremt klæbende hår på fødderne, der gør dyret i stand til at gå på lodrette vægge. Nu har amerikanske forskere lavet en superlim, der er inspireret af disse hår.
Archimedes Archimedes grundlagde matematikken
- Først nu forstår forskerne Archimedes' sande genialitet.
Illustreret Videnskab 12. juni 2008
En bønnebog fra middelalderen gik i 1998 på en auktion for over to millioner dollars. Den skyhøje pris skyldtes bogens skjulte indhold, for under de kristne bønner lå flere manuskripter af Archimedes. Her lagde han grunden til denmoderne videnskab, og teksternes betydning kan ikke overvurderes. Med bl.a. partikelacceleratorer læser forskerne nu de skjulte sider.
Videnskabens fundament er fyldt med fejl
30. januar 2005
Alt videnskab, handel og kommunikation bygger på veldefinerede enheder. Meteren og kiloet blev meget passende skabt under Den Franske Revolution, men historien viser, at selve videnskabens fundament er forkert.
Nano-Science forener kræfterne
16. september 2004
Nanoteknologi er et af de steder, hvor universitetet satser stort. Nu er biologien kommet ind på Nano-Science Centeret, der med samarbejde på tværs af fag, fakulteter og erhvervsliv kan vise sig som et pilotprojekt på, hvordan universitetet håndterer den nye universitetslov
Fra brombær til nanocomputere
16. september 2004
De nanoteknologstuderende er begejstrede for den verden, der åbner sig og de mange muligheder uddannelsen giver
Niels Bohr som brand
16. september 2004
I nanoteknologien er vejen fra opdagelse til anvendelse ekstremt kort og da Nanoscience Centret er åbne for industrien har flere firmaer allerede sagt ja tak til samarbejde
Schrödingers havfrue
18. november 2002
Matematikeren Roger Penrose stiller spørgsmål ved kvantemekanikken (3093 tegn)
Universets hemmelighed er inden for rækkevidde
23. september 2002
En gruppe af fysikere, ledet af Jeffrey Hangst fra Århus Universitet, har skabt koldt antistof, som kan bruges til at teste de grundlæggende teorier om universet, livet – og alt (8057 tegn)
A theory you can't refuse
29. august 2003
Engang var biologi var alt for 'messy' til fysikere, men nu vil de blande sig. Nogle siger det er nemt, andre at det er umuligt
Bohrs ubestridelige erindringer
7. februar 2002
Videnskabshistorikerne er efter frigivelsen af Bohrs breve til Heisenberg fortsat uenige om, hvem af de to, der talte sandt om mødet i København i 1941 (6340 tegn)
Illusionen Heisenberg
7. februar 2002
Heisenbergs liv var ligeså kompleks som hans usikkerhedsteori (4361 tegn)
Leg med lyset
7. januar 2002
Lyset blev tæmmet med kolde atomer (1589 tegn)
Superatom fik prisen
15. oktober 2001
Forskning i en ny tilstandsform får Nobelprisen (4495 tegn)
To franske tv-stjerner ryster teoretisk fysik
11. november 2002
To franskmænd har sat fysikere verden over i et alvorligt dilemma – er teorierne uforståelige selv blandt fysikere? (7978 tegn)
Kold fusion igen et varmt emne blandt forskere
11. marts 2002
Amerikanske forskere mener – igen – at have fundet den hellige gral for billig og sikker energi – dansk ekspert er skeptisk (5300 tegn)
Holger og utiden
20. august 2001
Holger Bech Nielsen er kendt som den højtråbende professor, der med sjælden entusiasme udbreder sig om sære og uforståelige ting (10353 tegn)
En rigtig Århushistorie
26. september 2003
Fysikerne i Århus har de sidste år vakt opsigt med markante resultater i store internationale tidsskrifter, og Aarhus Universitets har netop fejret 75 år jubilæum. Hvad har opkomlingen fra provinsen har præsteret, og er det hæderkronede gamle Niels Bohr Institut ved at blive overhalet indenom?

Teorien om Alt er stadig ikke i syne
3. oktober 2002
Stephen Hawking går rundt om Teorien om Alt, og læseren får et morsomt, men overfladisk indblik i fysikernes teorier (4200 tegn)
* Stephen Hawking: Universet i en nøddeskal