Lee Berger - manden bag største fund i Afrika har startet revolution af palæoantropologien

Forskningen i menneskets udviklingshistorie er ved at undergå en revolution. Fra i årtier - hvis ikke et århundrede - at være en lille lukket klub af eliteforskere, der kun lod vennerne komme ind i varmen, er feltet hastigt på vej mod en ny æra af 'open acces', hvor alle kan være med. Den udvikling skyldes i høj grad den amerikanske professor Lee Berger ved University of the Witwatersrand i Johannesburg, Sydafrika som med sine egne skelsættende fund fik mulighed for at nedbryde de gamle mure.
Det første fund kom i 2010, da Berger sammen med sin dengang 9-årige søn Matthew fandt et af de mest komplette fossiler af en tidlig oprejst art på vores udviklingslinje siden splittet med chimpansen, Australopithecus sediba.
I 2013 overgik han fundet med den til dato rigeste samling fossiler i Afrika af nogen menneskelig forfader, Homo naledi, som på flere måder er med til at ændre synet på vores egen dybe historie.
Jeg har været så heldig at interviewe Lee R. Berger flere gange bl.a. da han gæstede København i april 2017, hvor interviewet blev optaget til videnskab.dk.

Dele af interviewet indgår i tre artikler med undertekster (nedenfor) og interviewet i sin helhed kan ses her.

Abelignende menneske levede samtidig med Homo sapiens
9. maj 2017
En ny datering viser, at den primitive menneskeart Homo naledi levede i Afrika helt indtil for 230-330.000 år siden. Fundet ryster det aktuelle og simple billede af menneskets udviklingshistorie og vækker håb om, at der stadig er meget mere at finde.


Homo naledi-fundet ændrer historien om os selv
17. juni 2017
Fortællingen om menneskets evolution er under kraftig forandring med nye opdagelser som Homo naledi. I et interview fortæller den berømte professor Lee Berger om fundet, og hvordan det viser, at vi mennesker slet ikke er så forskellige fra andre arter, som vi har bildt os selv ind.


Klassens frække dreng har startet en revolution af palæoantropologien

14. september 2017
Fra at være forbeholdt medlemmerne i en lille, eksklusiv klub har topforsker brudt med årelange traditioner og gjort menneskets udviklingshistorie 'open acces'. Og nu ruller snebolden.
Du kan også læse tidligere artikler om Lee Bergers fantastiske fund her:

Helt ny menneskeforfader fundet i Sydafrika
11 september 2015
Huleklatrere har gjort det hidtil rigeste fund af menneskefossiler i Afrika - mindst 15 skeletter af en hidtil ukendt, tidlig menneskeart.


'Menneskehedens vugge' fundet med Google Earth
videnskab.dk 8. april 2010
Banebrydende fund af ny menneskelig forfader, der levede for 2 mio. år siden, kan give svaret på, hvordan menneskets slægt, Homo, opstod. Forskeren fandt frem til fossilet med Google Earth.